Bildung Expeditie

Download als .pdf

Verken hoe jij je wilt verhouden tot jezelf, de ander en de wereld

Meld je aan!


Inhoud:


Voor wie?
Achtergrond
Programma

Voor: Studenten van alle opleidingsniveaus, net afgestudeerd of tussenjaar, die zich samen met anderen persoonlijk willen ontwikkelen.

Aantal: Maximaal 15 deelnemers.

Looptijd: 5 oktober 2019 - 20 januari 2020

Aantal bijeenkomsten: introductieweekend (4 – 6 oktober), 2 avonden per week (maandag en donderdag) en iedere week open cummunity op woensdag.

Studielast: Ongeveer 9 uur per week, waarvan 3 uur eigen investering.

Taal: Nederlands

Kosten: €50 (inclusief introductieweekend (overnachting, eten en drinken), 4 optionele excursies, catering tijdens de bijeenkomsten, locaties, gastsprekers en onderwijsmateriaal).

Deadline voor aanmelden: 27 september

Ben jij op zoek naar meer richting of betekenis in je (professionele) leven? Wil je je ontwikkelen in persoonlijk gekozen vaardigheden die bij jouw unieke leven passen? Of zoek je een plek waar je anderen kunt ontmoeten die ook bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling? Meld je dan aan voor deze Bildung Expeditie!

Achtergrond

Als leerling en student ben je lang genoeg lamgeslagen met eindeloze hoorcolleges, feitjes stampen en droge reflectieverslagen schrijven. Tijd voor actie! Deze Bildung Expeditie is in het leven geroepen door de pioniers van Bildung Nijmegen, die vinden dat jouw persoonlijke ontwikkeling er toe doet en dat je er daarin niet alleen voor zou moeten staan. Want wat vind jij eigenlijk belangrijk in het leven? En op welke prachtige en persoonlijke manier ga jij je stempel drukken op deze wereld? Dat zijn de vragen die er echt toe doen, maar in jouw onderwijs niet aan bod zijn gekomen. Er moet van alles in deze drukke wereld; eindelijk mag het ook best een over jou gaan! Komend semester bieden we je daarom de kans om, samen met 14 andere deelnemers, en met behulp van onze gidsen, op een persoonlijke expeditie te gaan.

Programma

Laat ik je vast meenemen op reis door het programma van jouw Bildung Expeditie. De expeditie begint gezellig en ontspannen in de “Tussenruimte”: het introductieweekend. Tijdens de expeditie bezoeken we nog allerlei andere gebieden, maar aangekomen in de tussenruimte, weg van planningen, deadlines en tentamenweken is er allereerst tijd voor gezelligheid. Daarnaast geeft het de perfecte ruimte om te onderzoeken en delen wat je drijft in deze Expeditie. In de tussenruimte” ontmoet je ook jouw gids, die je tijdens het programma zal coachen. Met de benodigde basiskennis en praktijkervaring over Bildung op zak, zijn we vervolgens klaar om op Bildung-Expeditie te gaan.

In de tussentijd, zowel in de tussenruimte als daarna, dragen we met z’n allen zorg voor de volgende drie basisprincipes, noodzakelijk voor ieders persoonlijke ontwikkeling:

1. Hoofd, hart en handen: Denken en doen gaan in deze Expeditie hand in hand. Dat maakt het programma levendig en toegankelijk voor iedereen. Je zult workshops, excursies en eigen gekozen activiteiten ondernemen, waarop we vervolgens reflecteren. Zo leren we door te doen en ervaren en ontdek je wat jou beweegt.

2. Jezelf zijn ín de wereld: Of het nou gaat om jouw leven of je professionele rol, je staat nooit los van invloeden van anderen, gedragsnormen en protocollen. Toch word je ook niet volledig geleefd of aangestuurd en heb jij de ruimte om op je eigen manier invulling te geven aan je (professionele) leven. Wij bieden je in de Expeditie daarom ruimte om te oefenen jezelf te zijn en eigen keuzes te maken ín de wereld, zodat jij je (professionele) leven leert leven met intrinsieke motivatie en zelfverzekerdheid.

3. Creativiteitsontwikkeling: creativiteit staat voor het vermogen om iets nieuws te scheppen. Wil je je eigen keuzes maken, dan vraagt dat om voorstellingsvermogen, het vermogen om te reflecteren, onverwachte elementen met elkaar te kunnen verbinden en jezelf te kunnen uiten op je eigen manier. Tijdens de Bildung Expeditie krijg je de ruimte om te experimenteren met creativiteit. Dat kan zijn in kunstzinnige zin, maar ook door je eigen gekozen project op te zetten.


De expeditie ontvouwt zich in drie persoonlijke leergebieden, waarmee ieder gebied iedere week aan bod komt. Iedere maandag bezoeken we De Onbekende Volkeren, iedere donderdag De Onbekende Werelden en in je eigen tijd onderzoek je samen met je gids Het Onbekende Binnenstebuiten.

De Onbekende Volkeren

Stel je voor, je bent een ontdekkingsreiziger en je schip gaat ten onder in een zware storm. Als schipbreukeling strand je op een verlaten eiland waarvan je het bestaan wel wist, maar waarvan niemand ooit de moeite heeft genomen het in kaart te brengen. De inboorlingen staan nieuwsgierig aan de rand van het strand te kijken hoe de zee een vreemd gekleed persoon op het strand legt. De kans op hulp in dit verlaten oord in het midden van de oceaan is nihil. Er staat je maar één ding te doen: deze onbekende volkeren te leren kennen.

Om te beginnen, de meest onbekende, ondoorgrondelijke bewoner van dit eiland ben jij misschien wel zelf. Deze Bildung-expeditie naar de onbekende volkeren begint daarom met het blok Identiteit. We spoelen even terug naar het moment dat je te water raakte. In het vruchtwater van de diepe oceanen vervagen de anderen en de wereld om je heen in doffe klanken en kleuren en hoef je voor niet veel meer aandacht te hebben dan jezelf. 4 weken lang dwalen we over de zeebodem en leer je jezelf kennen zoals je nu bent, vroeger was en in de toekomst zal zijn. Wat is jouw worst case scenario? Hoe hebben jouw ervaringen je gevormd tot wie je bent? Welke boodschap zou jij jezelf mee willen geven?

Aangespoeld op het stand dragen de inboorlingen je naar de grot om je te beschermen tegen de elementen. In die 4 weken op de zeebodem heb je jezelf een beetje leren kennen, maar welke plek krijgt jouw identiteit eigenlijk in samenleving met deze inboorlingen? Dit onderzoeken we in het tweede blok: Ik en de Ander. In de grot hebben we vooral elkaar en oefenen we in de manier waarop we onszelf aan anderen tonen. Wat zijn manieren om jezelf zichtbaar of onzichtbaar te maken? Hoe wil je jezelf uiten, in contact met mensen om je heen? Hoe denk je dat anderen jou zien?

Nadat je wat aangesterkt bent, is het tijd om een nieuw thuis te zoeken. In het derde blok, Ik in de (Professionele) Wereld, maken we een tocht door de bergen omdat er aan de andere kant een stad schijnt te zijn. Terwijl je afscheidt neemt van de inboorlingen, realiseer je je met lichte smart dat je hierna niet langer alleen omringd bent door de natuur, maar ook door je werk en je dagelijkse omgeving van familie tot vrienden en nieuwsberichten. Het vinden van een nieuwe thuis, is ook een terugkeer naar de beslommeringen uit de tijd van voor je schipbreuk.

Niet getreurd! Aangekomen in dit blok kijk, voel en beweeg je door zulke andere ogen dat jouw thuis een nieuw thuis geworden is, bewoond door een nieuw persoon. Een nieuw persoon met een nieuw gevonden balans tussen met jezelf, de ander en de wereld. Hoe ga jij jezelf bijvoorbeeld presenteren op je werk of in een sollicitatie, op zo’n manier dat je dicht bij jezelf blijft maar ook aansluit bij de ander? Hoe vorm je samen met je beste vriend of partner een relatie, waarin je je verbonden voelt met de ander én jezelf? Hoe maak je een belangrijke beslissing in je loopbaan? In dit blok vind je daar antwoorden op.

Onbekende Werelden

Los van de inboorlingen is het natuurlijk ook belangrijk de gebieden in kaart te brengen van de vreemde wereld waar je bent aangespoeld. Tijdens het eerste blok, waarin we ons diep in de oceaan bevinden en we op maandagen onze identiteit aan het verkennen zijn, ontdekken we op donderdagen de Gothische steden van Liefde en Dood: Wat betekent het om “ik hou van jou” tegen iemand te zeggen? Wat wil je in de liefde? Wat betekent vriendschap? Hoe ga je om met de dood? Hoe zou het toch zijn om in een graf te liggen?

Aangekomen in de grot, waar we op maandagen oefenen onszelf zichtbaar te maken, zal het mobiel bereik op donderdagen wat beperkt zijn, wat ons aan het denken zal zetten over de Digitale Wereld. Hoe wil je jezelf wel of niet laten zien op sociale media? Hoe is het om beeldschermverslaafd te zijn? Hoe kan sociale media een afstand tussen ons creëren of juist verbinden? Als we vanuit de grot de stap in de wereld hebben gezet en aangekomen zijn in de bergen blijken we met alles waardoor we op maandagen omringt zijn, op donderdagen ook ineens omringt te zijn door systemen. We lopen door gestructureerde steden, ziekenhuizen met protocollen en de bureaucratische gemeente.

In dit laatste blok, Systeem buiten het Systeem, onderzoeken we hoe je om kunt en wilt gaan met structuren die we nodig hebben maar ons ook in de weg kunnen staan. Hoe ga je om met bureaucratie, hiërarchie en macht? Wat betekent het om in een democratie te leven?

Het Onbekende Binnenstebuiten

Tijdens het in kaart brengen van die onbekende werelden met hun onbekende volkeren, ontstaat er direct de cruciale vraag: welk pad wil jij zelf eigenlijk bewandelen? Waar wil jij je kamp opslaan? In de leerlijn, het Onbekende Binnenstebuiten, doe volledig wat het beste bij jou past en werk je 3 maanden lang, onder begeleiding van je gids, aan je eigen project. We werken daarbij vanuit jouw ‘binnenste’ naar ‘buiten’. Tijdens het verkennen van jouw onderwater wereld, helpt de gids je erachter te komen waar jij voor wilt gaan. Hoewel het je eigen project is sta je er dus niet alleen voor. Het kan over van alles gaan. Vrijwilligerswerk, je eigen bedrijfje opzetten, iets organiseren, je droom tot werkelijkheid brengen, een boek schrijven, noem maar op. Wat zou je doen als geld geen rol speelde? Je niet zou hoeven werken en alles mogelijk was?

Aangekomen in de grot helpt de gids je met de manieren waarop jij je pad kunt delen met anderen. Wil je in je project samenwerken met anderen? Heb je hulp van anderen mensen nodig? Moet je juist grenzen stellen? Of wil je gewoon delen met je vrienden wat jou bezighoudt?

Tot slot zal je ook in deze leerlijn de stap ín de wereld zetten en jouw eigen bergen beklimmen. De gids helpt je om die stap te zetten, zodat jouw project werkelijkheid wordt! Iedere woensdag organiseren we voor deze leerlijn een fijne en gezellige werkplek op de Han binnen de Open Bildung Community. Hier kun je werken aan je project, een afspraak maken met je gids, andere deelnemers ontmoeten, spelletjes spelen, dansen, netflixen of andere leuke activiteiten ondernemen!

Data Bildung Expeditie 2019/2020

Optioneel Kick Off programma/verjaardag Bildung Nijmegen

In de week van 30 september vindt de Nationale Onderwijsweek plaats en vieren wij onze 2de verjaardag!

Introweekend

Vrijdag 4 oktober 19:00 uur t/m zondag 6 oktober 15:00 uur.

Blok 1

Maandag 7 oktober – 19:00-22:00 – Identiteit
Woensdag 9 oktober – 15:00-18:00 – Open Bildung Community (zelf inplannen)
Donderdag 10 oktober – 19:00-22:00 – Liefde en Dood

Maandag 14 oktober – 19:00-22:00 – Identiteit
Woensdag 16 oktober – 15:00-18:00 – Open Bildung Community
Donderdag 17 oktober – 19:00-22:00 – Liefde en Dood

Maandag 21 oktober – 19:00-22:00 – Identiteit
Woensdag 23 oktober – 15:00-18:00 – Open Bildung Community
Donderdag 24 oktober – 19:00-22:00 – Liefde en Dood

Maandag 28 oktober – 19:00-22:00 – Identiteit
Woensdag 30 oktober – 15:00-18:00 – Open Bildung Community
Donderdag 31 oktober – 19:00-22:00 – Liefde en Dood

Blok 2

Maandag 4 november – 19:00-22:00 – Jezelf zichtbaar maken
Woensdag 6 november – 9:00-17:00 – Open Bildung Community (zelf inplannen, min. 1,5 uur)
Donderdag 7 november – 19:00-22:00 – (Dis)connect

Maandag 11 november – 19:00-22:00 – Jezelf zichtbaar maken
Woensdag 13 november – 9:00-17:00 – Open Bildung Community
Donderdag 14 november – 19:00-22:00 – (Dis)connect

Maandag 18 november – 19:00-22:00 – Jezelf zichtbaar maken
Woensdag 20 november – 9:00-17:00 – Open Bildung Community
Donderdag 21 november – 19:00-22:00 – (Dis)connect

Maandag 25 november – 19:00-22:00 – Jezelf zichtbaar maken
Woensdag 27 november – 9:00-17:00 – Open Bildung Community
Donderdag 28 november – 19:00-22:00 – (Dis)connect

Blok 3

Maandag 2 december – 19:00-22:00 Ik in de (professionele) wereld
Woensdag 4 december – 9:00-17:00 – Open Bildung Community
Donderdag 5 december – 19:00-22:00 – Systeem buiten het systeem

Maandag 9 december – 19:00-22:00 Ik in de (professionele) wereld
Woensdag 11 december – 9:00-17:00 – Open Bildung Community
Donderdag 12 december – 19:00-22:00 – Systeem buiten het systeem

Maandag 16 december – 19:00-22:00 Ik in de (professionele) wereld
Woensdag 18 december – 9:00-17:00 – Open Bildung Community
Donderdag 19 december – 19:00-22:00 - Systeem buiten het systeem

KERSTVAKANTIE

Maandag 6 januari – 19:00-22:00 – Ik in de (professionele) wereld
Woensdag 8 januari – 9:00-17:00 – Open Bildung Community
Donderdag 9 januari – 19:00-22:00 – Systeem buiten het systeem

Eindgesprek begeleiding

Zelf in te plannen met je begeleider in de week van 13 januari.

Feestelijke afsluiting

Maandag 20 januari – 19:00-22:00

Meld je aan!

Vragen of opmerkingen? Neem contact op!

Contact