Wat is het doel van onderwijs? Het antwoord ligt voor de hand: om te leren. De vraag is echter hoe we leren begrijpen. Op dit moment lijkt het doel te zijn om kennis te vergaren – om de hoeveelheid informatie uit te breiden die een student tot zijn of haar beschikking heeft. De student krijgt een boek en een reeks colleges over een bepaald onderwerp voorgeschoteld. Vervolgens moet hij of zij deze woorden aan het einde van het semester kunnen reproduceren op een tentamen, mogelijk met iets dat blijk geeft van wat eigen inzicht.

Door deze nadruk op reproductie van gespecialiseerde kennis, mist het huidige onderwijssysteem een ander belangrijk doel: persoonsvorming. In onze ogen is onderwijs er niet slechts om specialisten te creëren, het is er ook om van studenten zelfverzekerde, kritische, maatschappelijk geëngageerde burgers te maken. Onderwijs moet de studenten voorbereiden op meer facetten van het leven dan slechts het beroep. Neem de vraag ‘wat wil ik eigenlijk met mijn leven?’ Met deze fundamentele kwestie moet de student – ondanks de toewijding van veel docenten, zich vaak maar in zijn of haar eigen tijd bezighouden. Het resultaat is studenten die doen wat de maatschappij van ze verwacht, maar eigenlijk geen idee hebben van wat voor persoon ze zijn, wat ze willen en hoe ze kunnen gaan doen wat ze willen.

Bildung Nijmegen zet zich daarom in voor een vollediger onderwijs. Wij willen dat studenten de mogelijkheid hebben om zich als mens – met eigen verlangens, gevoelens, ideeen en vaardigheden, te ontwikkelen. Het afgelopen jaar hebben we dat gedaan door onze medestudenten de ruimte te bieden om zelf onderwijs te creëren over zaken die zij vinden missen. Studenten – maar ook studieadviseurs en enkele docenten, hebben die kans gegrepen en er is een groot aantal avonden gekomen. Over hoe vriendschappen werken, over gezond om te gaan met je smartphone, over liefde en de dood en over het samen zoeken naar de richting van hun leven. Dat er vraag is naar dit soort onderwijs bleek wel uit het deelnemersaantal van soms rond de 70 man.

Dit jaar doet Bildung Nijmegen er daarom nog een stapje bij. We hebben de workshops van het afgelopen jaar ingebed in een groter, semesterlang Bildung-curriculum: De Bildung Expeditie. Op 5 oktober gaan een groep van 15 studenten, tussenjaarders en net afgestudeerden op ontdekkingstocht naar de dingen die het leven mooi maar moeilijk maken.

Leave a Reply